aur
fbvinedrib

RAISE Youth
aur

PROIS – FACILITAREA ACCESULUI PE PIATA MUNCII A GRUPURILOR DEFAVORIZATE

„AUR”-Asociatia Nationala a Specialistilor in Resurse Umane, in calitate de Partener al Fundatiei PAEM Alba in proiectul ,,PROIS – FACILITAREA ACCESULUI PE PIATA MUNCII A GRUPURILOR DEFAVORIZATE’’, ID 146376, proiect finantat prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 20013, ofera asistenta la infiintarea a doua structuri de economie socială (SES), avand ca obiect de activitate serviciile de catering.

Aceste SES-uri au o incidenta sociala mai curand decat cel de a genera profit, prin integrarea pe piata muncii a persoanelor defavorizate.

Una dintre cele doua structuri de economie sociala are sediul in mediul rural, in comuna Nicolae Balcescu, jud Bacau, iar cealalta este in Bucuresti.

Firma de catering din comuna Nicolae Balcescu a angajat ca si personal un director, un administrator si un responsabil platforma IT, un bucătar şef, 1 bucătar, 1 ajutor de bucătar, persoana  aceasta fiind şi magazioner,  încă 2 ospatari, aceștia fiind și soferi și 1 muncitor întreținere. Din cele 9 locuri de munca nou create, 6 posturi vor fi ocupate de persoane din grupul tinta, respectiv: 1 persoana cu dizabilitati, 3 persoane care provin din familii care au mai mult de 2 copii, inclusiv familiile monoparentale si 2 persoane care trăiesc din venitul minim garantat. Din viitorul personal angajat în cadrul structurii de economie socială, 8 persoane vor participa, pe perioada de finanțare, la cursuri de calificare sau specializare în domeniul gestiunii.

Personalul angajat in structura de economie sociala infiintata in Bucuresti este compus dintr-un manager, un agent de vânzări, un bucătar şef, doi ajutori de bucătar si un livrator.  Din cele 6 locuri de munca nou create, 4 posturi sunt ocupate de persoane din grupul tinta, respectiv: 3 persoane care provin din familii care au mai mult de 2 copii si 1 persoana care trăieste din venitul minim garantat. Personalul angajat în cadrul structurii de economie socială va participa, pe perioada de finanțare, la cursuri de calificare sau specializare în domenii ca igiena, bucatar sau manager.

Transferabilitatea activitatilor derulate in cadrul activitatii de catering din comuna Nicolae Balcescu poate fi asigurata la trei  niveluri:

Nivelul 1 – transferabilitatea catre alte grupuri tinta, respectiv cresterea numarului de angajati care activeaza in cadrul structurii. In mod evident, natura activitatilor derulate permite includerea in personalul organizatiei a unei game variate de persoane care fac parte din grupuri vulnerabile, conditia necesara pentru angajare fiind formarea prealabila a acestor persoane. 

Nivelul 2 – transferabilitatea catre alte sectoare. Din acest punct de vedere, natura activitatii derulate, respectiv a serviciilor prestate, permite extinderea activitatii catre alte persoane care pot fi deservite, cum ar fi, de exemplu, persoanele cu dizabilitati. 

Nivelul 3 – transferabilitate catre mediul urban. Reteta de succes a acestui proiect va duce la replicarea acestuia in mediul urban, organizatia avand in vedere deschiderea unei afaceri de acelasi fel in  municipiul Bacau. Aceasta se bazeaza pe potentialul mare al pietei din acest municipiu si care ar putea fi deservit in mod eficient economic si cu beneficii pentru grupurile vulnerabile din randul carora dorim sa facem angajari.

Acest model de intreprindere sociala  se poate replica la nivelul oricarei comunitați rurale sau urbane din Romania, unde comunitatea locala se confrunta cu probleme sociale similare. Acest model de proiect va oferi o sansa la integrare sociala pentru persoanele dezavantajate ,va face educatie pentru sanatate si va oferi si solutii practice pentru o hrana atent aleasa ,gustoasa si usor de procurat. Aducand solutii la  problema alimentatiei sanatoase acest model  de afacere sociala va fi promovat ca model de buna practica si in cadrul altor comunitati in cadrul participarii la targurile economiei sociale care se organizeaza anual la nivel local/regional si national.

Structura de economie sociala din Bucuresti va organiza 3 stagii de practica pentru tineri șomeri, respectiv pentru tinerii care termina liceele profesionale cu profil de alimentație publica si nu au un loc de munca imediat dupa finalizarea studiilor. Stagiile de practica se vor desfasura pe perioade de cate 2 saptamani, iar fiecare stagiu va asigura un loc pentru 2 tineri someri. Dobandind know-how-ul necesar desfasurarii activitatii prezentului proiect, tinerii pot multiplica activitatile invatate.

Locurile de munca create in cadrul acestor structuri de economie sociala vor fi menținute minim 7 luni dupa finalizarea proiectului. Serviciile de catering  care ofera produse sanatoase .gatite dupa retete traditionale , cu origine cunoscuta si controlata, reprezinta un segment de piata in continua dezvoltare pentru urmatorii ani. Crearea unei SES in cadrul acestui proiect  reprezinta o oportunitate pentru viitoare parteneriate si finantari ,deoarece economia sociala este in plina dezvoltare in Romania.

Prin activitatile propuse, prezentul proiect va actiona pe doua planuri: la nivel individual, pentru cresterea adaptabilitatii pe piata muncii si dezvoltarea culturii antreprenoriale (servicii de informare si consiliere profesionala si psihologica, servicii de asistenta, mentorat si tutorat, training-uri pentru dezvoltarea si consolidarea cunostintelor si competentelor, si a stimei de sine etc), dar si la nivel colectiv, prin sensibilizarea si constientizarea opiniei publice, mass-media si autoritatilor publice, urmarindu-se schimbarea atitudinii acestora fata de grupurile vulnerabile si asumarea ei la nivel administrativ (campanii de promovare a incluziunii sociale, grup de lucru cu actorii relevanti din domeniul economiei sociale). Prin activitatile organizate prezentul proiect contribuie la facilitarea accesului pe piata muncii a 50 persoane etnie roma, 12 persoane cu dizabiliati; 10 familii care au mai mult de 2 copii sau familii monoparentale; 5 persoane care au parasit timpuriu scoala; 3 femei (in situatii de risc); 20 persoane care traiesc din venitul minim garantat (fiind astfel corelat cu obiectivul general al axei prioritare 6).

Activitatile proiectului se subscriu obiectivului general al POS DRU, dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii acestuia, prin corelarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea de oportunitati sporite pentru participarea viitoare pe o piata a muncii moderna, flexibila si inclusiva.

Despre noi


"AUR" - A.N.S.R.U. - Asociatia Nationala a Specialistilor în Resurse Umane este o organizatie profesionala non-profit, non-guvernamentală, cu personalitate juridică, creată în scopul promovării conceptului de resurse umane în România. În viziunea noastră, activitatea de resurse umane presupune: satisfacerea nevoilor tuturor categoriilor profesionale, informare şi educare în spiritul drepturilor recunoscute pe plan naţional şi internaţional, promovarea unui dialog real între toţi actorii sociali
Ultimele stiri


plus
Proiectul „SOCIAL INNOVATION ZONE” lansează in România „SOCIAL BUSINESS. THE GAME”
Avem plăcerea să vă prezentăm „SOCIAL BUSINESS. THE GAME”.

plus
AUR lanseaza proiectul RAISE Youth “Acțiuni în mediul rural pentru un antreprenoriat inovativ și sustenabil pentru tineri”
RAISE Youth este un proiect finanțat prin Granturile Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene pentru creșterea gradului de ocupare al tinerilor.

Contact

Adresa
Blvd. Nicolae Balcescu, nr. 17-19, etaj 1, Camera 115, sector 1, Bucuresti

Telefon/Fax
021 313 38 83

Mobil
0722 77 84 84, 0723 32 60 84

E-mail
org.aur@gmail.com
 
Copyright © 2014
Acest site contine cookie-uri | Termeni si conditii