aur
fbvinedrib
aur

FORTIS-FERESTRE DESCHISE INCLUZIUNII SOCIALE PENTRU PERSOANELE VULNERABILE

Proiectul „FORTIS-FERESTRE DESCHISE INCLUZIUNII SOCIALE PENTRU PERSOANELE VULNERABILE” POSDRU/168/6.1/S/145650 este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, Axa Prioritara 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1: “Dezvoltarea economiei sociale”.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta facilitarea accesului pe piata muncii a grupurilor defavorizate si promovarea incluziunii sociale a acestor persoane.

Proiectul urmareste valorificarea potentialului de ocupare si de integrare sociala a 100 de persoane din grupurile vulnerabile in 12 luni, prin intensificarea masurilor active si integrate de ocupare durabila si prin promovarea sanselor egale de acces pe o piata a muncii moderna, flexibila si inclusiva. De asemenea, proiectul urmareste dezvoltarea economiei sociale prin crearea a 8 structuri de economiei sociala si prin integrarea pe piata muncii a 31 de persoane din grupurile vulnerabile.

In cadrul proiectului, „AUR”-Asociatia Nationala a Specialistilor in Resurse Umane, a oferit asistenta la infiintarea a doua structuri de economie socială, respectiv doua societati comerciale cu raspundere limitata al caror principal obiectiv este cel de a avea o incidenta sociala mai curand decat cel de a genera profit, prin integrarea pe piata muncii a persoanelor defavorizate. Una dintre structurile de economie sociala are sediul in mediul rural, in comuna Saucesti, jud Bacau, iar cealalt are sediul in Bucuresti si furnizeaza servicii de masa in regim catering.

In judetul Bacau, prin realizarea şi comercializarea serviciilor de catering, se urmareste cucerirea segmentului de piata local si judetean , format atat din persoane fizice cat si din societati comerciale sau institutii, mai ales din localitatile rurale apropiate.

Personalul de conducere va fi compus dintr-un manager, un administrator  si un responsabil platforma IT. Personalul de executie este format dintr-un bucatar sef, un bucatar si un ajutor de bucatar, unul dintre ei fiind si magazioner, doi ospatari, care vor acoperi si livrarile produselor de catering, precum si un muncitor intretinere.
Din cele 9 locuri de munca nou create, 6 posturi sunt ocupate de persoane din grupul tinta, respectiv: 1 persoana cu dizabilitati, 3 persoane care provin din familii care au mai mult de 2 copii, inclusiv familii monoparentale si 2 persoane care traiesc din venitul minim garantat. Din cadrul viitorului personal angajat in cadrul structurii de economie sociala, 8 persoane vor participa, pe perioada de finantare, la cursuri de calificare sau specializare in domeniul gestiunii.

Transferabilitatea activitatilor derulate in cadrul firmei de catering se asigura la trei  niveluri:

Nivelul 1 – transferabilitatea catre alte grupuri tinta, respectiv cresterea numarului de angajati care activeaza in cadrul structurii. In mod evident, natura activitatilor derulate permite includerea in personalul organizatiei a unei game variate de persoane care fac parte din grupuri vulnerabile, conditia necesara pentru angajare fiind formarea prealabila a acestor persoane.
 
Nivelul 2 – transferabilitatea catre alte sectoare. Din acest punct de vedere, natura activitatii derulate, respectiv a serviciilor prestate, permite extinderea activitatii catre alte persoane care pot fi deservite, cum ar fi de exemplu persoanele cu dizabilitati. 

Nivelul 3 – transferabilitate catre mediul urban. Reteta de succes a acestui proiect va duce la replicarea acestuia in mediul urban, organizatia avand in vedere deschiderea unei afaceri de acelasi tip in municipiul Bacau. Aceasta se bazeaza pe potentialul mare al pietei din acest municipiu si care ar putea fi deservit in mod eficient economic si cu beneficii pentru grupurile vulnerabile din randul carora vom face angajari. Acest model de intreprindere sociala  se poate replica la nivelul oricarei comunitati rurale sau urbane din Romania, unde comunitatea locala se confrunta cu probleme sociale similare. Acest model de proiect va oferi o sansa la integrare sociala pentru persoanele dezavantajate ,va face educatie pentru sanatate si va oferi si solutii practice pentru o hrana atent aleasa, gustoasa si usor de procurat. Aducand solutii la  problema alimentatiei sanatoase, acest model de afacere sociala va fi promovat ca model de buna practica si in cadrul altor comunitati in cadrul participarii la targurile economiei sociale care se organizeaza anual la nivel local/regional si national.

Se va urmari intrarea ca membru in cadrul RETELEI NATIONALE ANTISARACIE-INCLUZIUNE SOCIALA RENASIS in vederea prezentarii modelului de  succes in fata membrilor retelei cu scopul extinderii prin puncte de lucru si in alte judete ale tarii. Aderarea la reteaua RENESIS este importanta deoarece modelul  de afacere sociala care se va crea va da speranta persoanelor dezavantajate iar prin intermediul retelei intreprinderea sociala va beneficia de invitatii pentru a participa la targurile  de economie sociala care se vor  organiza pe plan european. Structura de economie sociala va organiza de asemenea 3 stagii de practica pentru tineri someri, respectiv pentru tinerii care termina liceele profesionale cu profil de alimentație publica si nu au un loc de munca imediat dupa finalizarea studiilor. Stagiile de practica se vor desfasura pe perioade de cate 2 saptamani, iar fiecare stagiu va asigura un loc pentru 2 tineri someri. Acestia vor putea demara afaceri similare dupa stagiile de practica in cadrul structurii de economie sociala.

In cadrul structurii de economie sociala deschise la Bucuresti, prin realizarea si comercializarea serviciilor de catering, se urmareste cucerirea segmentului de piata local, format atat din persoane fizice, cat si din societati comerciale sau institutii.

Personalul structurii de economie sociala este compus dintr-un manager, un bucatar sef, doi ajutori de bucatar, un livrator si un agent de vanzari. Din cele 6 locuri de munca nou create, 4 posturi sunt ocupate de persoane din grupul tinta, respectiv: 3 persoane care provin din familii care au mai mult de 2 copii si 1 persoana care traieste din venitul minim garantat. Personalul angajat in cadrul structurii de economie sociala va participa, pe perioada de finanțare, la cursuri de calificare sau specializare in domeniul igiena, specializare bucatar sau manager SES.

Acest model de intreprindere sociala  se poate replica la nivelul oricarei comunitati rurale sau urbane din Romania, unde comunitatea locala se confrunta cu probleme sociale similare. Acest model de proiect va oferi o sansa la integrare sociala pentru persoanele dezavantajate ,va face educatie pentru sanatate si va oferi si solutii practice pentru o hrana atent aleasa, gustoasa si usor de procurat. Aducand solutii la  problema alimentatiei sanatoase, acest model  de afacere sociala va fi promovat ca model de buna practica si in cadrul altor comunitati.

Structura de economie sociala va organiza, de asemenea, 3 stagii de practica pentru tineri someri, respectiv pentru tinerii care termina liceele profesionale cu profil de alimentatie publica si nu au un loc de munca imediat dupa finalizarea studiilor. Stagiile de practica se vor desfasura pe perioade de cate 2 saptamani, iar fiecare stagiu va asigura un loc pentru 2 tineri șomeri. Dobandind know-how-ul necesar desfasurarii activitatii prezentului proiect, tinerii pot multiplica activitatile invatate.

Structura de economie sociala se va finanta din surse proprii pentru continuarea activitatii dupa finalizarea finantarii nerambursabile. Profitul net obtinut pe perioada de implementare a proiectului va fi reinvestit  pentru extinderea liniei de catering in vederea consolidarii afacerii structurii de economie sociala  si asigurarii sustenabilitatii acesteia pe termen lung. Aceasta va duce la asigurarea stabilitatii locurilor de munca in mod special a persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile si posibilitatea  cresterii pe viitor a numarului de locuri de munca in cadrul SES.

Locurile de munca create in cadrul acestor structuri de economie sociala vor fi mentinute minim 7 luni dupa finalizarea proiectului.

Dezvoltarea unei afaceri sociale care tine seama de nevoile primare ale fiecarui individ are chiar de la inceput  sanse mai mare de succes decat acele afaceri care sunt orientate spre varful piramidei deoarece adresarea este spre toata populatia inclusiv catre cei care doresc o anumita exclusivitate. Serviciile de catering  care ofera produse sanatoase, gatite dupa retete traditionale, reprezinta un segment de piata in continua dezvoltare pentru urmatorii ani. Crearea unei structuri de economie sociala in cadrul acestui proiect  reprezinta o oportunitate pentru viitoare parteneriate si finantari, deoarece economia sociala este in plina dezvoltare in Romania.

Prin activitatile organizate prezentul proiect contribuie la facilitarea accesului pe piata muncii a persoanelor defavorizate (persoane de etnie roma; persoane cu dizabilitati; familii care au mai mult de 2 copii si/sau familii monoparentale; persoane care traiesc din venitul minim garantat). De asemenea,  proiectul contribuie la dezvoltarea economiei sociale prin infiintarea de structuri de economie sociala. Activitatile proiectului se subscriu obiectivului general al POS DRU, dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii acestuia, prin corelarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si asigurarea de oportunitati sporite pentru participarea viitoare pe o piata a muncii moderna, flexibila si inclusiva.

Despre noi


"AUR" - A.N.S.R.U. - Asociatia Nationala a Specialistilor în Resurse Umane este o organizatie profesionala non-profit, non-guvernamentală, cu personalitate juridică, creată în scopul promovării conceptului de resurse umane în România. În viziunea noastră, activitatea de resurse umane presupune: satisfacerea nevoilor tuturor categoriilor profesionale, informare şi educare în spiritul drepturilor recunoscute pe plan naţional şi internaţional, promovarea unui dialog real între toţi actorii sociali
Ultimele stiri


plus
Comunicat de presa final - 31 martie 2017 // Proiect GlobalCOOL
GlobalCool!: Implicarea activă a tinerilor cu privire la problemele de dezvoltare ale lumii actuale

Contact

Adresa
Blvd. Nicolae Balcescu, nr. 17-19, etaj 1, Camera 115, sector 1, Bucuresti

Telefon/Fax
021 313 38 83

Mobil
0722 77 84 84, 0723 32 60 84

E-mail
org.aur@gmail.com
 
Copyright © 2014